Door het Drentse landschap langs vijf historische kerken tijdens Kerkenpad.
28 jun 2023 Door het Drentse landschap langs vijf historische kerken tijdens Kerkenpad.

In Aa en Hunze vind je een aantal schitterende kerken. Tijdens Kerkenpad, dat dit jaar plaatsvindt op woensdag 12, 19 en 26 juli en op 2 augustus, ga je op ontdekkingstocht door het Drentse landschap, langs vijf kerken die het bezichtigen meer dan waard zijn. Drie van deze kerken stammen uit de middeleeuwen en alle hebben ze een bijzonder orgel. Je kunt de route op de fiets, met de auto of te voet afleggen. Langs de route vind je diverse mooie plekjes om wat te eten of te drinken of voor een picknick.

Langs vijf historische kerken

De route van dit jaar voert langs vijf historische kerken. In Anloo kun je een bezoek brengen aan de Magnuskerk, die is omringd door rietgedekte boerderijen, rood-stenen klinkerstraatjes, een kerkhofmuur en eikenbomen. Bekijk in Gieten zeker de monumentale toren van de Dorpskerk of luister naar het orgel uit 1894. De Dorpskerk van Grolloo uit 1853 in Neoclassicistische stijl staat op de lijst van rijksmonumenten. Het Witte Kerkje van Gasselte ligt idyllisch aan de rand van de hoge es en steekt met de witte muren mooi af tegen de groene wallen van de domineeskampen. Ook de Jacobuskerk in Rolde met haar gebrandschilderde ramen en monumentale orgel is een rijksmonument en een bezoek meer dan waard. In alle kerken is van 10-17:00 uur een gids aanwezig die meer kan vertellen over de historie en architectuur.

Wandel-, fiets- of autoroute

Geïnteresseerden kunnen de route te voet, met de fiets of met de auto afleggen. De totale afstand is 37 kilometer. Je kunt opelk punt van de route instappen en de kerken zijn ook los van elkaar te bezoeken. Langs de route vind je diverse mooie plekjes om wat te eten of te drinken of voor een picknick. Kijk voor meer informatie en de route op de website van de organiserende kerken:

https://www.magnuskerk.nl

https://www.kerkeningieten.nl

https://www.rolderkerk.nl

https://www.grolloo.com/10-protestantse-gemeente

https://www.kerk-gasselte.nl

 

terug