De functie van koster in het Witte Kerkje is al enige tijd vacant; ondanks diverse pogingen is het nog steeds niet gelukt om de vacature in te vullen. Toch is het een baan met veel variatie, zo is te lezen in de nieuwste Verbinding, het Contactorgaan van de Protestantse Gemeente van Gasselte. (Update: Inmiddels is bekend geworden, dat per 1 januari 2021 de heer J. van het Hof uit Gieten met zijn werkzaamheden als koster begint.)
Koster in het Witte Kerkje
De kerkvoogdij keek uit naar een nieuwe koster, maar wezenlijk waar, in het begin kwamen er heel geen liefhebbers opdagen. Het was zelfs zo, dat iedereen er versteld van stond dat er geen koster was.
De tijd ging dringen en toen er geen sollicitanten uit de eigen gemeente kwamen, namen kerkvoogden en notabelen het besluit, Janus Lindeman te Molenaarsgraaf als koster te benoemen. Zo gebeurde het ook. Het was nog maar te bezien of er een pront koster uit hem zou groeien, want degelijke kosters zijn dun gezaaid op de wereld.
Uit: “Koster Besaan” van J.W. Ooms uit 1949.
Nee, het gaat hierboven natuurlijk niet om het Witte Kerkje in Gasselte, maar om het gemis van een koster in de kerk van Braank, een dorp gelegen in het polderland dat gekluisterd is tussen de machtige rivieren Lek en Merwede.
Maar het gemis van een koster is in ons dorp wel even groot als toen in Braank. Want ook in het Witte Kerkje zoeken ze al geruime tijd een koster. Hoe de kerkrentmeesters ook hun best doen, serieuze reacties op de vacature blijven uit. En dat begrijpen ze, eerlijk gezegd, niet helemaal.
Want wat is er nou leuker dan gastheer of gastvrouw te zijn in een romantisch kerkje? Waar het meeste werk bestaat uit het soepel laten verlopen van de zondagse kerkdienst? Honderd kleine dingetjes die gedaan moeten worden: een glaasje water voor de dominee, de verwarming aan en uit, een kopje koffie zetten, bloemen schikken, de klok luiden, de vlag hijsen en de liedborden verzorgen. Hulp bieden bij binnenkomst aan kerkgangers. Gasten die voor de eerste keer de kerk bezoeken welkom heten.
Kortom allemaal lichte werkzaamheden die door vrijwel ieder gedaan kunnen worden. En waar nog een leuke vergoeding tegenover staat. Echt iets voor iemand die graag met mensen omgaat.
Vroegere kosters
We spraken over het werk van de koster met Geertje Hadderingh. Zij en haar dochter Johanna waren 50 jaar koster in het Witte Kerkje. Geertje 30 jaar en Johanna 20 jaar. Zowel Geertje als Johanna kijken met plezier terug op die tijd. Veel mensen ontmoet en geen dag was hetzelfde. Het werk was afwisselend en je hoorde en wist als koster veel.
Leuke dingen beleefd? Nou leuk… Op een dag maaide ik het gras op het kerkhof. (Tegenwoordig maait de koster het gras niet meer, dat wordt gedaan door een hovenier) De omgeving van het kerkhof ligt lager. Op een bepaald moment stapte ik achteruit en schrok toen mijn ene been wegzakte. Daar stond ik met mijn maaier en kon geen kant op. Gelukkig was er iemand in de buurt die zei: ”Je staat al met een been in het graf” en hielp me toen snel uit de penibele situatie.
Meer weten?
Er is nog veel meer te vertellen over het werk van de koster, maar de ruimte is beperkt. Kent u iemand die u geschikt vindt of hebt u zelf belangstelling om koster te worden? Maak dan snel een afspraak met Henk van den Brink, Markepad 10, telefoon 06-5472 1198. Hij zal u graag te woord staan.
Citroenen voor knollen
In een dorp in onze omgeving speelde zich enkele jaren terug in de kerk het volgende af (met een klein rolletje voor de koster).
Op een zaterdagavond zou een klein koor in de kerk op de Brink een uitvoering geven. Aan de organisatie was gevraagd om voor citroenen te zorgen waarmee de zangers in de pauze hun keel konden smeren. Aan het verzoek werd voldaan en er werd een grote zak met citroenen in de kerk bezorgd.
Toevallig deelde op de dag van de uitvoering de voedselbank in de naburige kerk in dat dorp voedselpakketten uit.
Een nietsvermoedende gebruiker, die voor de eerste keer de voedselbank bezocht, stapte de kerk op de Brink binnen en vroeg naar haar pakket. De koster, die de liedborden voor de komende zondag aan het verzorgen was, overhandigde haar de zak die al klaar stond.
Met het pakket thuis gekomen kwam de aap al snel uit de mouw. Citroenen voor knollen.